Intervju

“Volim egzotične životinje i putovanja”

Razgovarala: Ivana Heraković

Luka Laura nije zajednički profil ljubavnog para na Facebooku. Iza talijanskog prezimena Laura, stoji neobični, uspješni bosanskohercegovački student.

Luka je student treće godine Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, a pored svoje ljubavi prema životinjama uvijek naglašava i onu prema putovanjima. Također se može pohvaliti poznavanjem svjetskih jezika, a svoj veterinarski život želi posvetiti istraživačkom radu egzotičnih životinja.

(foto: facebook)
(foto: facebook)

Za početak, zašto si odlučio upisati veterinu?

 

 

Ljubav prema životinjama, kao veliki dio moje osobnosti je oduvijek bila nešto apstraktno ostalim članovima obitelji. To i nije čudno ako uzmemo u obzir da ne pratim ničije stope, već sam prvi koji se odlučio posvetiti ovoj humanoj disciplini. Naravno, za bilo kakav napredak u veterinarskoj medicini nije dovoljna samo ljubav, već i velika doza discipliniranosti, jer fakultet nije nimalo lagan, a izazovi pred studentima su brojni. No, smatram da sam dorastao zadatku, te se sa užitkom hvatam u koštac sa jako zanimljivim gradivom, čije sam osnove već kao dijete sa entuzijazmom istraživao.

S obzirom na zemlju u kojoj si rođen, nije li pomalo neobično to što se u budućnosti želiš baviti egzotičnim životinjama?

 

 

Nekako me oduvijek privlačilo sve što je nesvakidašnje, ono što se ne sviđa većini. Tako je i po pitanju egzota, koje uistinu smatram prelijepim i raznolikim primjerima životinja. Nažalost, živimo u sredini gdje je ovaj aspekt mog budućeg zvanja potpuno marginaliziran, pa čak i predstavljen kao tabu. To me još više motivira da budem odlučan u svom naumu i pokažem okolini važnost svake karike u famoznom lancu života. Ne znam još kako će se točno rasplesti moja edukacija, koju svakako planiram nastaviti i poslije fakulteta, posvećujući se ukratko svemu što ljudima ne padne prvo napamet kada im se spomene riječ “veterinar”.

Bio si prvi na popisu primljenih studenata na Veterinarski fakultet u Sarajevu, je li bilo teško nastaviti biti odličan u onome što voliš?

 

 

(foto: facebook)
(foto: facebook)

Moram priznati kako su očekivanja okoline bila velika, pogotovo ako uzmemo u obzir da sam se iz rodnog Mostara preselio u Sarajevo, jedini grad u BiH sa Veterinarskim fakultetom. No, tek nakon što sam prvi put kročio u amfiteatar ispunjen brucošima, shvatio sam da se nemam čega bojati. Svi su bili jednako pogubljeni kao i ja, sve nas je povezivala pozitivna nervoza koja je već nakon prvih predavanja počela jenjavati. Brzo sam se uhodao i stekao prijatelje sa kojima sam stvorio jednu doista produktivnu atmosferu. Mjesta za neuspjeh nije bilo, sa svakim položenim ispitom sam dobijao svojevrsnu potvrdu da sam izabrao pravi put.

Pruža li fakultet ili Univerzitet prilike za vannastavne aktivnosti?

 

 

(foto: facebook)
(foto: facebook)

Veterinarski fakultet je, na svu sreću, po prirodi jako raznolik i pokriva veliki broj različitih disciplina koje su gotovo u potpunosti prožete praktičnim radom. Tako da u ocjenu osim teoretskog znanja ulaze i praktični ispiti koji su od neizmjerne važnosti za nas buduće doktore veterinarske medicine. To podrazumijeva i odlazak na terene, mogućnost volontiranja na klinikama fakulteta, kao i one aktivnosti koje su na raspolaganju svim članovima Univerziteta. Tako sam naprimjer bio član debatnog tima, što nije usko vezano za fakultet, ali je ponuđeno kao usputna opcija koju sam sa oduševljenjem prihvatio. Isto tako, trenutno radim na nekoliko stručnih projekata i pokušavam sudjelovati na studentskim seminarima u regiji, tako da smatram da prilika ima, samo je potrebna volja.

Možeš li mi reći nešto više o prilici da svoju četvrtu godinu studija provedeš u dalekoj Kini?

 

 

Nedavno se na našem fakultetu pojavio natječaj za punu stipendiju vlade Narodne Republike Kine koja bi pokrivala godinu školovanja na nekom od kineskih univerziteta. Uvjet su bile ocjene i poznavanje engleskog jezika, tako da sam se prijavio i prošao testiranja. Trenutno nestrpljivo čekam odgovor fakulteta na koje sam konkurirao i lagano optimistično pakiram kofere. To bi moj život potpuno preokrenulo i pružilo mi toliko željenu perspektivu do koje je teško doći na ovim prostorima.

Pored engleskog, poznaješ još neke jezike?

Da, istina je da pored engleskog govorim i francuski jezik. Zasluge pripisujem zaista izvanrednom programu dvojezične nastave u Gimnaziji Mostar, čiji sam nekadašnji ponosni polaznik. Kroz taj program nam je bilo omogućeno ne samo učenje francuskog jezika već i njegovo aktivno korištenje u nastavi kemije, povijesti i informatike, koja se odvijala upravo na ovom jeziku. Moram istaknuti kako sam najvećim dijelom jezik naučio boraveći u Francuskoj i razgovarajući sa lokalnim stanovništvom. Slična je situacija i sa engleskim; puno filmova, knjiga i prijatelja sa raznih krajeva svijeta je učinilo svoje.

Je li teško živjeti i studirati u Bosni i Hercegovini i namjeravaš li svoj život provesti baš tu?

 

 

Definitivno nam se plan studiranja razlikuje od zapadnjačkog, te smo neprestano suočeni sa ogromnim količinama gradiva, bez neke posebne prilike za usmjeravanjem u željenim disciplinama. To posebno dolazi do izražaja na fakultetima koji nude širok spektar zanimanja. Stoga mislim da jeste teško, ali znanje je ono što uvijek nosimo sa sobom i ne treba ga olako shvaćati. Što se tiče ostanka u Bosni i Hercegovini, trenutno sam mišljenja kako bi mi bolje bilo negdje u svijetu gdje bih mogao svoj san provesti u djelo i ostvariti svoja dječačka maštanja o prostranstvima i očuvanju rijetkih i zanimljivih vrsta.

Kako uspijevaš uskladiti učenje i društveni život, koji je ključ uspjeha?

 

 

Ne mogu se baš pohvaliti pretjeranom organiziranošću, ali uživam u svom “kreativnom neredu”. Postoje periodi kada uopće ne boravim u stanu, a onda pak naiđe faza koja se svede na učenje i preživljavanje. Svjestan sam nedostataka svega toga, ali s obzirom da pratim nastavu i aktivno sudjelujem u njoj, nije mi kasnije teško utvrditi gradivo u nešto kraćem roku od početno isplaniranog. Najbitnije je imati neke smjernice, sva sreća pa se unutarnji alarm oglasi baš kada treba, pa se na kraju ipak sve stigne.

Već nekoliko godina zaredom, svoj ljetni raspust provodiš u stranoj zemlji. Imaš li nešto u planu za ovu godinu? U kojim zemljama si sve bio? U koju najviše želiš otići?

 

 

Volim putovanja i nova iskustva, tako da svoje slobodno vrijeme, a pogotovo ljetne mjesece provodim u stranim zemljama. U tome mi svakako pomaže činjenica da sam višegodišnji stipendist grada Mostara na osnovu uspjeha iz srednje škole, čiji sam učenik generacije. Većinu te subvencije ostavljam sa strane, te pokušavam uštedjeti na svim poljima, jer putovanja su moja opsesija. Cilj mi je za početak obići sve glavne gradove Europe, a dosad sam posjetio: Francusku, Njemačku, Španjolsku, Italiju i Belgiju, ne računajući balkanske zemlje. Na putovanja odlazim isključivo sam, smatram da je jedan od najljepših osjećaja probuditi se u nepoznatom okruženju, naći se u nesvakidašnjim situacijama i okusiti kulturu drugih naroda. To me jako motivira. Ove godine ću najvjerojatnije ostati na ovim prostorima, naime veoma sam optimističan po pitanju odlaska u Kinu, tako da ću uživati sa obitelji i prijateljima. Nedosanjani san mi je svakako Amerika, a o New Yorku kao krajnjem cilju ne treba posebno pričati, zar ne?

Trenutno smo u periodu kada maturanti završavaju srednju školu. Imaš li, za kraj, neku poruku za njih?

 

 

Možda će zvučati kao klišej, ali slijedite svoje snove. Ne dajte da vam itko kaže da niste stvoreni za neku profesiju ili vas usmjeri na nešto što ne želite, bilo da su to roditelji ili prijatelji. Na kraju, mi smo ti koji će sutra stati pod reflektor života, pa nije li ljepše zaigrati u ulozi koju smo si zacrtali već u osnovnoškolskim klupama?

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s